Na co je který nápoj dobrý?

16. února 2013 v 17:22 |  Zdravý životní styl
Spousta lidí ani netuší, s čím jim mohou tolik známí nápoje pomoci. Pojďme se podívat na dvacet z nich...


Došlo e-mailem.
Mléko: Proti vysokému tlaku
Přes některé laické názory,že zahleňuje organismus, lékaři ho pokládají za nejkomplexnější a nejzdravější potravinu. Obsahuje tuky, které jsou zdrojem energie, minerálů - důležité pro kosti a zuby, vitamíny, enzymy, bílkoviny s protirakovinovými, antisklerotickými a imunostimulačními vlastnostmi. Je dokázané, že lidé, kteří pravidelně pijí nízkotučné mléko, mají nižší riziko vzniku problémů s nízkým tlakem.


Zelený čaj: Proti rakovině
Obsahuje polyfenoly,které zpomalují růst nádorů. Brání také vzniku zubního kazu. Pití zeleného čaje upravuje krevní tlak, odbourává cholesterol z krve a zabraňuje kornatění tepen. Neutralizuje vlivy záření. Kofein obsahující v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy, vitamín E zpomaluje degeneraci buněk,fluor brání vzniku zubního kamene. Přítomný draslík pomáhá pro správné fungování mozku a nervů, je účinný při detoxikaci organismu. Horčík je stavebním materiálem kostí a zubů,zinek se účastní na tvorbě červených a bílých krvinek, hojení ran a dělení buněk. Železo pomáhá vstřebávání kyslíku do krve, fosfor,sodík a mangan posilňují kosti, metabolismus, spalování tuků,aktivují důležité enzymy a vitamíny.

Víno: Pro štíhlou postavu
Podle výzkumů amerických vědců dokáže červené víno prodloužit mladost,snížit riziko Alzheimerové choroby, demence,působí jako prevence proti mrtvici a srdečního infarktu. Chrání i proti ateroskleróze a pomáhá udržet štíhlou línii. Po jídle se proto doporučuje radši deci vína než pohár vody, protože víno brání ukládání tuků v těle.


Brusinková šťáva: Proti infekcím močových cest
Jestli vás trápí časté zápaly močových cest a močového měchýře,není lepšího přírodního léku. Brusinky jsou bohaté na vitamíny C a K. V bobulích jsou přítomné i 3-omega mastné kyseliny. Jsou účinným pomocníkem při průjmech,bolestivé menstruaci a při chřipce.

Kakao: Proti vysušovaniu pokožky
Kakao obsahuje flavonoidy, které mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Mimo jiné se jeho pravidelným pitím dodává pokožce potřebnou vlhkost. Připravovat bychom ho měli z prášku s vysokým obsahom kakaa a nízkým obsahem cukru, přidáním odtučněného mléka.


Pivo: Na pevné kosti
Zlepšuje minerální hustotu kostí a hraje důležitou úlohu v boji s osteoporozou.DÍky flavinoidům v chmelu pomáhá chránit tělo před rakovinou,snižuje riziko demence, i srdečně-cévních chorob infarktu a pomáhá udržovat optimální krevní tlak.

Voda: Pro silné srdce
Voda je lékem na všechno!Pomáhá nejen při problémech s obličkami, močovými cestami či překyslením žaludka, ale podporuje i krevní oběh,vyrovnává krevný tlak a dokonce zlepšuje paměť. Čistá voda dokáže Iidi zbavit mnohých chorob a bolestí,zlepšit zrak, sluch, znížiť hladinu cukru v krvi, zlikvidovať tuky uložené v těle, porazit různé zápaly a plísně, odstranit bolesti hlavy, snížit riziko lámavosti kostí, snížit kazivost zubů, odstranit poruchy spánku a prodloužit život o 20 - 30 roků. Denně by jsme měli vypít aspoň 2 litry vody.


Kefír: Na dobré trávení
Má schopnost vyrovnat se v trávicím traktu s přemnoženými kvasinkami, baktériemi, virusy a stimulovat tak imunitní systém. Rozkladá těžko stravitelné látky a brání tak shromažďování a hnilobě potravy ve střevách.
Mimo toho,že obnovuje střevní mikrofl óru, léčí i zácpu, onemocnění žulčníku,pečene, choroby nervů, pomáhá i při vyrážkách, ekzémech a kvasinkových infekcích.

Černý čaj: Proti Alzheimerové chorobě
Černý čaj zlepšuje krevní oběh, chráni před vznikem usazenin v tepnách a snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou. Tein obsažený v čaji rovnoměrně povzbuzuje mozkovou činnost bez ztažení srdce a krevního oběhu. Vitamín B1 pozitívně ovlivňuje nervový systém. Vitamín P pomáhá při hromadění vitamínu C.
V černým čaji jsou obsažené další stopové prvky a minerální látky, jako jsou fluor a draslík. Éterické oleje dodávají čaji vůni. Aromatické látky spolu s chlorofylem působí pozitivně na nervy.


Mrkvová šťáva: Pro krásnou pleť
Betakaroten a vitamín A posilňují imunitní systém. Mrkev zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám,brání tvorbě vředů a opuchlin,zlepšuje kvalitu mléka u kojících matek. Šťáva z mrkve pomáhá i při léčbě chorob a poruch tlustého střeva.

Jablečný ocet: Proti stresu a nadváze
Podporuje spalování tuků a činnost střev. Vyrábí se kvašením šťávy z celých čerstvých jablek. Svoje léčivé účinky získává díky kombinaci minerálů, organické hmoty a kyseliny octové, která mu dodává charakteristickou vůni a chuť. Jablečný ocet obsahuje přiměřeně 5 % kyseliny, je bohatý na minerály a má nízký obsah přírodního cukru a vitamínů. Ukrývá v sobě mnoho draslíku, vápniku, fosforu, sodíku a stopových prvků. Pomáhá zastavit průjem zvyšuje okysličování krve, zlepšuje metabolismus, posilňuje trávení, zabraňuje zubním kazům, působí jako dezinfekce proti střevním parazitům a zvyšuje sráženlivost krve.


Rajčatová šťava: Proti spálení kůže na sluníčku
Lykopén obsažený v rajčatách se usazuje v podkoží a zmenšuje následky škodlivého ultrafialového záření. Zjistilo se, že 10 polévkových lžíc rajské omáčky a nebo 4 poháry rajčatové šťávy týdně snižují riziko rakoviny prostaty v průběhu půl roka o 33 % a rakovinu prsou dokonce o polovinu. Rajčata obsahující vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu se považují za všelék, protože posilňují imunitu, chrání srdce i cévy, tělo před infekcemi, zabraňují tvorbě krevních sraženin,snižují cholesterol.


Šťáva z červené řepy: Proti chudokrevnosti
Cenné minerální látky, nejvíce horčík a meď, podporují chuť do jídla, tok žluče a chrání před volnými radikálmi. Pomáhají při chudokrevnosti. Řepa podporuje vylučování cholesterolu,olova a radioaktivních látek z organismu. Dodává pružnost a lesk pokožce, vlasům a nehtům, pomáhá odvodňovat organismus a zbavuje ho toxických látek. Velmi důležitá je i v těhotenství, protože chrání plod před různymi vývojovými chybami.


Pomarančový džus: Prevence proti nachladnutí
Čerstvá pomarančová šťáva zabrání tvorbě volných radikálů, které poškozují cévy a mohou vést ke vzniku infarktu. Je výbornou prevencí proti nachladnutí a chřipce, zlepšuje paměť, pomáhá regulovat krevní tlak, bojovat proti alergiím, astmatu, migrénám, urychluje hojivý proces a podporuje trávení.

Zázvorová voda: Proti nevolnosti
Obsahuje betakaroten, vápník, železo, zinek a cenné oleje. Působí proti bolestem, pomáhá při nevolnosti, i té cestovní, při trávicích těžkostech a nachlazení. Zlepšuje průtok krve, a tím přispívá k ochraně srdečně-cévního systému.Snižuje riziko infarktu i arteriosklerozy. Úlevu přináší i meteosenzitivním osobám.


Káva: Proti mrtvici a infarktu
Kofein brání slepování krevních destiček, předchází tak zužování cév a vzniku krevních sraženin.Bojuje i proti bakteriím způsobující nepříjemný zápach z úst. Pití kávy může chránit organismus dokonce i před vznikem některých druhů rakoviny, např. rakoviny tlustého střeva a nebo jater, ale tato skutečnost je ješte jen ve stádiu výzkumu. Narůstá i počet důkazů,že pití kávy pomáhá udržet rozumové schopnosti počas starnutí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.