Tavené sýry Vám na zdraví nepřidají

6. února 2013 v 18:19 |  Zdravý životní styl
V České republice se konzumuje nejvíce tavených sýrů na světě. Takováto svačinka však není příliš dobrá volba. Málokdo to ví, ale aby byly tavené sýry měkké a dobře roztíratelné, přidávají se do nich tzv. tavící soli, nejčastěji fosforečnany (ve velkém množství jsou přidávány například i do colových nápojů).


Fosforečnany jsou sice důležité pro správné ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství naopak škodí. Pokud jsou ve stravě v nesprávném poměru s vápníkem, mohou způsobit jeho odplavování z kostí. Vhodnější variantou jsou tvarohové pomazánky nebo třeba kvalitní sýry, které neobsahují velké množství soli (tvaroh, žervé, lučiny, sýry eidamského typu).
Přikládám ještě video z pořadu Peklo na talíři, kde se o "taveňácích" dozvíte více.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.